divendres, 17 de setembre del 2010

Steve Irwin, el caçador de cocodrils

Bé, d’entrada deixeu-me dir que potser és un pèl arrogant per part meva penjar una caricatura feta per mi a la secció d’art, però tampoc és plan d’anar obrint seccions especials per cada entrada, o sigui que aquí es quedarà, i així fem un apartat genèric per totes aquestes coses.

Aquest senyor que veieu a la foto, i que segurament ja coneixeu, és el famós Steve Irwin, més conegut com el caçador de cocodrils. Deixeu-me recordar que era el protagonista principal d’un programa de televisió dedicat a explicar les seves vivències amb tot tipus d’animals en el zoo australià on treballava.

Aquest simpàtic personatge, protagonista de nombroses llegendes urbanes, va morir mentre realitzava una immersió per estudiar el peix manta-raia, i ens vam quedar orfes de les seves aventures. Des d’aquí voldria demanar la reposició del seu programa, que era genial.

Pel que fa a la caricatura, es pot veure que és un dibuix de traç senzill, sense exagerar en excés els caràcters de la cara que li confereixen personalitat, buscant no perdre l’ànima del personatge. L’acompanya el koala, aportant una mica la nota exòtica d’aquest australià tant especial. Amb els complements s’espera fer més identificable el personatge per a tota aquella gent que no recordi massa bé les seves faccions.

dimarts, 10 d’agost del 2010

Surt a producció el Porsche 918 Spyder Hybrid

Porsche ha optat per donar llum verda a la producció del 918 spyder, un super-esportiu híbrid endollable presentat al saló de l’automòbil de Ginebra. La marca ha optat per potenciar el sector dels vehicles híbrids amb un model d’altes prestacions, sense res a envejar a la resta de competidors d’aquesta gamma.

Les característiques tècniques estan a l’alçada dels millors, amb un consum mig de 3 litres per cada 100 km, una acceleració de 0 a 100 km/h en 3,2 segons, una velocitat màxima de 320 km/h i unes emissions de 70 g/km de CO2.

Aquest biplaça descapotable aconsegueix aquestes prestacions amb un propulsor central V8 que pot arribar als 500 CV i gira fins a les 9.200 rpm, tot això acompanyat de dos motors elèctrics addicionals situats als eixos davanter i posterior, que en conjunt aconsegueixen uns 218 CV.



Una bateria de ió-liti refrigerada, líquida i situada darrere el lloc de l’acompanyant serà l’encarregada d’emmagatzemar l’energia, que podrà ser carregada a la xarxa elèctrica. Alhora, l’energia cinètica es reconverteix en energia elèctrica amb l’activació dels frens, aportant una extra de força per a una acceleració ràpida i dinàmica.

L’esportiu pot funcionar amb 4 combinacions de propulsió, des de la totalment elèctrica, que pot durar fins a uns 25 kms, fins a la esportiva, anomenada “Race hybrid”, que busca les màximes prestacions amb l’ús dels diferents propulsors. Tanmateix també es disposa del botó E-boost, per aconseguir més acceleració durant uns segons, com si es tractés del famós Kers de la F1.



dimecres, 4 d’agost del 2010

Breus de cine

El genial i inclassificable Tim Burton serà l’encarregat de dirigir la versió cinematogràfica del joc de taula “Monsterpocalypse”. El guió correrà a càrrec d’en John August, i versarà sobre l’atac a la terra d’uns monstres gegantins, i com els humans hauran de construir immensos robots per combatre’ls. En Ken Ralston (Men in black II), un prestigiós supervisor d’efectes visuals, serà l’encarregat de donar vida als monstres. El film s’estrenarà a mitjans del 2012 en 3D.

Un altre projecte interessant per al 2012, més concretament per a l’època estival, ser l’adaptació del llibre de Max Brooks, “World War Z”. El projecte de Paramount Pictures serà dirigit per en Mark Foster, i estarà protagonitzat per en Brad Pitt. El primer esborrany del guió va ser escrit per en J. Michael Straczynski, autor de molt èxit en el món del còmic, per posteriorment ser reescrit per en Matthew Michael Carnahan. La història gira al voltant d’un investigador de postguerra de les Nacions Unides, que 10 anys després de la infecció zombie a escala mundial, entrevista als supervivents de la crisi.

Ja tenim protagonista per al remake americà de l’adaptació cinematogràfica de Millenium 1, “The Girl with the Dragon Tattoo”, més coneguda per aquí com “Els homes que no estimaven les dones”. Aquest no serà altre que l’ex 007 Daniel Craig, que veient com estava de parat el proper projecte de l’espia anglès ha optat per comprometre’s a interpretar el periodista Mikael Blomkvist. El contracte és per a les 3 novel•les de l’Stieg Larsson, “The Girl with the Dragon Tattoo”, “The Girl Who Played with Fire” y “The Girl Who Kicked the Hornets Nest” (“Els homes que no estimaven les dones”, “La noia que somiava amb un llumí i un bidó de gasolina” i “La reina al palau dels corrents d’aire”). La trilogia de Millenium estarà dirigida per en David Fincher. L’encarregat d’adaptar el guió és l’Steve Zaillian, i estarà produïda per l’Scott Rudin per a Columbia Pictures.

Finalment, avisar que els aficionats de la saga Underworld estem d’enhorabona. S’ha confirmat el retorn de la Kate Beckinsale al paper de Selene, la vampir àngel exterminador, per a la quarta entrega de la saga.

dimarts, 3 d’agost del 2010

L’estadi més gran del món

Pot semblar curiós, però l’estadi de futbol més gran del món és en un dels indrets més tancats i amb menys nivell futbolístic del planeta, Corea del Nord. La construcció en qüestió és el Rungrado May Day, i està ubicada a una pintoresca illa de Rungra, en el riu Taedong, a la ciutat de Pyongyang.

Com a característiques tècniques diré que té una superfície d’uns 207.000 m2, i una capacitat per 150.00 espectadors, tots asseguts. Té 8 pisos i 60 metres més per a la cúpula de l’estadi. Té un camp de gespa natural i una pista d’atletisme, a part de sauna, piscina interior, cabines de retransmissions i tot l’equipament necessari per portar a terme la seva funció esportiva amb èxit.

L’estadi es va inaugurar l’1 de maig de 1989, després de només 2 anys i mig de construcció. Les condicions en que es va construir estan plenes de sospites d’explotació, però l’opac règim de Kim Jong-Il no permetrà mai que se sàpiga res que no sigui estrictament necessari i del seu gust.

Aquest últim, màxim dirigent del país comunista, és qui decideix per a què s’utilitza aquest espai. Generalment és on juga la selecció nacional, però també i són freqüents els actes polítics del dictador.

Parlant de la selecció, tot i que les informacions són escasses, s’ha pogut saber que no va agradar gaire el paper que va oferir al Mundial de Sud-àfrica 2010, on va quedar última amb 12 gols en contra i només 1 a favor. Tots els jugadors excepte els dos nascuts al japó van haver d’aguantar 4 hores d’insults en una humiliació pública davant la multitud. Allà es van veure compel•lits a donar les culpes al seleccionador, el qual ha desaparegut de la vida pública i es diu que ha estat condemnat per traïció a Kim Jong-Il a treballar en una pedrera de per vida o fins aconseguir el perdó del dirigent.

Abans d’acabar, i tornant al tema de l’estadi, deixeu-me dir que l’anteriorment considerat com a estadi més gran del món, el Maracanà del Brasil, ha vist reduïda la seva capacitat dels 200.000 espectadors drets d’abans a uns 82.000 espectadors ara que han d’estar tots assentats.

Per acabar, una relació dels estadis més grans del món actualment:
1. Rungrado May Day (Pyongyang) 150.000 espectadors
2. Saltlake Stadium (Calcuta) 120.000 espectadors
3. Estadio Azteca (Ciutat de Mèxic) 115.000 espectadors
4. Estadio Nacional Bukit Jalil (Kuala Lumpur) 110.000 espectadors
5. Melbourne Cricket Ground (Melbourne) 101.000 espectadors
....
7. Camp Nou (Barcelona) 98.000 espectadors
13. Santiago Bernabéu (Madrid) 85.000 espectadors

dilluns, 5 de juliol del 2010

El fals aqüeducte de Barcino

Navegant per internet m’he adonat que durant tots aquests anys he viscut enganyat. Quan feia primària una vegada vaig fer les colònies a la ciutat de Barcelona. No sé si és el típic, però nosaltres érem canalla de poble i ens va fer molta il·lusió. Amb tot, el que m’interessa en aquest cas és la visita que vam fer a Barcino, la Barcelona romana. Recordo que anàvem ben carregats amb dossiers de materials de la història de la ciutat, per demostrar que no era una sortida lúdica sinó formativa. I en aquell moment va passar. Ens van enredar. Però deixeu-me dir una cosa, també enreden a la immensa majoria de persones que passen per allà. Ara us ho explico.

Vam començar l’excursió a la Plaça nova, just al costat de les lletres metàl·liques que porten el nom romà de la ciutat. Allà se’ns va explicar el passat romà de la ciutat i ens van mostrar un dels grans exemples que encara queden presents a la nova metròpoli, el fragment d’aqüeducte romà que es troba en un dels costats de la citada plaça, coneguda també per donar a la façana de la catedral. Doncs sabeu què? Mentida!


Resulta que aquest “aqüeducte” de la plaça nova no és ben bé romà. Més aviat podríem ubicar la seva construcció en plena dictadura franquista. Oooooohhhh! Crit d’exclamació. De debò? Doncs si! Per quedar-se de pasta de moniato. Però si els guies turístics sempre diuen que és romà! Podem pensar dues coses: o són uns incompetents i no han estudiat la història o són uns enredaires i s’aprofiten de la ignorància del visitant per inventar-se sense contemplacions la història de Barcelona.

El més curiós de tot és que realment si que existeix l’aqüeducte de Barcino, i realment està a poques passes del nostre fals protagonista d’avui. Baixant per Portal de l’Àngel, a mà esquerra trobem el carrer Duran i Bas. Si el prenem, veurem com a la nostra dreta i quedarà un aparcament de motos. Allà tenim l’autèntic aqüeducte romà de Barcelona, incrustat a una paret. La construcció va ser descoberta el 1994 al fer uns enderrocs.

Per què no es visita l’autèntic en comptes del fals? El motiu principal és una qüestió de màrqueting. No és el mateix visitar una construcció situada al vell mig del recorregut turístic, baixant de Portal de l’Àngel cap a la catedral, ben cuidada i amb plafons informatius, que desviar-se per un carreró estret i lletjot, per anar a veure l’autèntica construcció en un aparcament de motos, brut i amb pudor de pixats.

Si voleu una mica més d’informació podeu visitar el següent enllaç, que ha estat el culpable de destapar aquest engany a la meva consciència:


I aquesta última és la prova definitiva, una fotografia antiga de l'arxiu Mas on no hi ha aqüeducte, que curiós, no?

diumenge, 4 de juliol del 2010

George R.R. Martin, entre la fantasia i la ciència ficció


Nascut a Bayonne (New Jersey) al 1948, el més gran de tres germans i actualment resideix a Santa Fe (New Mexico). Fill d’un estibador de família humil d’ascendència italo-germànica i de la seva dona d’ascendència irlandesa, el seu anhel per conèixer els exòtics destins dels vaixells que veia sortir del port de New York va ser un dels motius que el van empènyer a escriure fantasia i ciència ficció.

Llicenciat en periodisme al 1971 a la Northwestern University de Evanston, Illinois, al 1977 va publicar la seva primera novel·la, “Muerte de la luz”, obre cabdal de la ciència ficció mundial, aclamada per crítica i públic. Des del 1979 es dedica completament a l’escriptura, i de la seva ploma han sorgit títols com “Una canción para Lya” o “El sueño del Fevre”, on la seva prosa suggerent i poètica aborda temes tant poc usuals en el gènere com l’amistat, la lleialtat, l’amor o la traïció, des d’una perspectiva allunyada dels clixés, però carregada de sensibilitat.

A partir de 1986 col·labora escrivint guions i com assistent per a sèries de televisió com “The twilight zone” (1986) o “Beauty and the Beast” (1987), així com en la producció de diverses sèries i telefilms.

Al 1996 abandona Hollywood i comença la publicació de la sèrie de fantasia èpica “Canción de hielo y fuego”, rècord de vendes a Estats Units i un autèntic revulsiu del gènere fantàstic, inspirada en la Guerra de les dues Roses. Actualment acaba d’escriure el cinquè volum de la saga, titulat “Dancing with dragons”, del que s’espera la seva publicació per al setembre de 2010. Alhora també participa en el rodatge de l’episodi pilot de la futura sèrie de televisió de “Game of thrones” com a assessor.

Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos premis:
1975: Premi Hugo a la millor novel·la curta, A Song for Lya
1976: Premi Locus a la millor novel·la curta, The Storms of Windhaven (escrito con Lisa Tuttle)
1977: Premi Locus a la millor col·lecció de un autor, A Song for Lya
1980: Premi Hugo al millor relat, Sandkings
1980: Premi Hugo al millor relat curt, The Way of Cross and Dragon
1980: Premi Locus al millor relat, Sandkings
1980: Premi Locus al millor relat curt, The Way of Cross and Dragon
1980: Premi Nébula al millor relat, Sandkings
1981: Premi Locus a la millor novel·la curta, Nightflyers
1981: AnLab a la millor novel·la curta, Nightflyers
1981: AnLab a la millor sèrie, One-wing (escrit amb Lisa Tuttle)
1982: Premi Locus al millor relat, Guardians
1982: Premi Locus a la millor col·lecció de un autor, Sandkings
1983: Premi Seiun a la millor historia curta estrangera, Nightflyers
1984: Balrog a la millor novel·la, The Armageddon Rag
1984: Premi Locus al millor relat, The Monkey Treatment
1986: AnLab ala millor novel·la curta, Loaves and Fishes
1986: Premi Nébula al millor relat, Portrait of his Children
1986: Premi Science Fiction Chronicle al millor relat, Portrait of his Children
1988: Bram Stoker al millor relat, The Pear-shaped Man
1989: World Fantasy a la millor novel·la curta, The Skintrade
1997: Premi Hugo a la millor novel·la curta, Blood of the Dragon
1997: Premi Locus la millor novel·la de fantasia, A Game of Thrones
1999: Premi Locus a la millor novel·la de fantasia, A Clash of Kings
2001: Premi Locus a la millor novel·la de fantasia, A Storm of Swords
2002: Geffen al millor llibre de fantasia, A Storm of Swords
2003: Premi Ignotus a la millor novel·la estrangera, A Game of Thrones (Juego de tronos)
2004: Premi Skylark por les seves obres de ciència ficció
2004: Premi Ignotus a la millor novel·la estrangera, A Clash of Kings (Choque de reyes)
2004: Premi Ignotus al millor relat curt estranger, The Ice Dragon (El dragón de hielo)
2005: Premi Ignotus al millor relato curt estranger, Path of the Dragon (Camino de dragón)
2006: Premi Ignotus de novel·la por Tormenta de espadas


Andrew Garfield serà Peter Parker a Spiderman 4


Ja tenim el nou Peter Parker de la pel·lícula Spiderman 4, que dirigirà Marc Webb (500 dias juntos). L’escollit no és altre que l’actor Andrew Garfield, al qual vam poder veure a “El imaginario del Doctor Parnassus” de Terry Gilliam. El nom ha sortit de la llista de 5 possibles protagonistes que va llançar Sony, per davant del de Josh Hutcherson, que ara sembla que podria interpretar al jove Ciclop a la pel·lícula “X-men: First Class” de Matthew Vaughn.

Està previst que el rodatge comenci a principis del més de desembre, per estrenar-se el 3 de juliol del 2012, després de passar per la producció, muntatge i adaptació al molt de moda format 3-D.

Pel que fa a l’argument, ni el director ni els productors Avi Arad i Laura Ziskin avancen res, però a la xarxa s’especula que es podria tractar de l’arribada de Kraven el caçador, i/o de Morvius el vampir, aprofitant el gran moment de fama del que gaudeixen aquestes criatures.

Sherlock Holmes y la sabiduría de los muertos - Rodolfo Martínez


Sherlock Holmes contra l’univers Lovecraftià. “Sovint he dit, Watson, que quan s’elimina l’impossible, el que queda, per improbable que pugui semblar, és la veritat. Però, què passa quan no es pot eliminar l’impossible?”

Seguint un estrany cas de suplantació de personalitat, el famós detectiu londinenc es veu atrapat en una ferotge intriga entre sectes luciferines, la llegendària Albada daurada i la francmassoneria egípcia, per la possessió del llibre que obre les portes de l’infern, conegut per molts noms: Al Azif, el llibre del que diuen els Esperits del Desert, el llibre dels noms morts o el Necronomicon.

L’autor ens col·loca cara a cara el detectiu de Baker Street i el solitari de Providence, dos dels grans mites literaris de tots els temps, en una apassionant narració fantàstica.

Si t’interessa potser hauries de comentar.

dimarts, 29 de juny del 2010

La broma de la sentència del Constitucional

Ja tenim sentència per el recurs d’inconstitucionalitat presentat per el Partit Popular contra l’Estatut de Catalunya. Com ja se sabia, el resultat és indignant. Qualsevol retoc a un text aprovat per el Parlament, les Corts i el Poble en referèndum no pot ser modificat. Qualsevol variació és il•legítima des d’un punt de vista genètic.

El poder que diu ostentar el Tribunal Constitucional li ve conferit per la voluntat del poble, i en aquest cas la autèntica voluntat del poble és clara i contundent. Alhora, recordem que aquest organisme, sotmès únicament a l’imperi de la llei, fa temps que viola aquesta, doncs varis dels seus magistrats ja no compleixen els requisits per formar-ne part.

Amb això veiem com un grapat de persones representa que estan més legitimades, segons el seu criteri, per decidir el futur d’un país que no pas els seus habitants. La idea resulta absurda es miri com es miri. Uns individus, deslligats del poble i la societat catalana, creuen saber el que és necessari per Catalunya. Doncs jo dic no! Aquesta gent no són conscients del que representa ser català. No coneixen la realitat de la vida diària a aquestes terres i a sobre, la seva visió de la nostra societat es limita al que veuen als mitjans de comunicació estatals, que recordem, porten immersos en una guerra contra Catalunya i els catalans des de fa anys.

Hem provat de jugar amb les seves normes. Hem renunciat temporalment a gran part del que ens pertoca per dret per què ells estiguin contents, per no aixafar-l’hi el sistema a aquesta societat espanyola. Ens hem abaixat els pantalons per què estiguessin satisfets. I malgrat tot això, segueixen frenant-nos, impedint-nos evolucionar i odiant-nos tot i ser el salvavides de la seva economia endarrerida.

Són temps de crisi i l’economia és el primer que ens ha de preocupar, però en la situació actual la crisi és Espanya. Catalunya per si sola té una capacitat més que suficient per tirar endavant. Si ens desfem del llast que suposa Espanya en poc temps podríem fer evolucionar la nostra societat. Podríem ser la Suècia del Mediterrani, un país envejat pel seu nivell de vida i la seva capacitat. Els catalans sempre hem estat pioners i peces importants en l’economia, i amb una certa llibertat podríem extrapolar aquesta empenta cap a altres sectors. Treballar amb energies renovables, promocionar el talent i aconseguir una formació de qualitat estaria a l’abast d’aquesta futura societat.

Però com ho fem això? No crec que ningú vulgui la independència a canvi d’un conflicte armat. No és el camí. Sembla que només es para atenció a aquells llocs on s’opta per la via del conflicte per aconseguir el que pretenen, però jo crec que nosaltres estem per sobre d’aquesta mentalitat.

Jo sincerament crec que la resposta és a Europa. A l’actual món globalitzat La Unió Europea és la única manera eficaç de competir amb les potències clàssiques, EEUU, i les emergents, com la Xina, Índia i Brasil. Ara bé, fora d’aquest marc general, el pes dels Estats dins la Unió tampoc és tant important. Per molt que França i Alemanya pretenguin encara ser potències mundials, per separat no podran anar enlloc.

Jo crec que Catalunya té cabuda per separat dins aquesta UE. No és una idea descabellada, només cal observar com Estònia, Letònia o Lituània són independents tot i ser més limitats en tots els aspectes que Catalunya. Ara bé, el camí ja és una altra història. Fer saber la nostra voluntat d’independència és un pas. Seguidament caldria convèncer a Europa o a alguns pesos pesats de la Unió de que la separació d’Espanya és profitosa per tots. Pot caldre molt temps, però jo confio a veure-ho.

En fi, per acabar us deixaré el recurs del PP en aquest PDF, el fallo del TC en aquest altre PDF i una versió en castellà de l’Estatut perquè no surtin dubtes lingüístics o d’interpretació en aquest altre PDF.

Només recordar que aquesta resolució és sobre el recurs que va presentar Federico Trillo del PP. Ara encara queden 254.328 recursos, més o menys, que han presentat altres espanyolets preocupats per “la unidad de la patria común”. En fi, un resum en dues paraules: indignació màxima.

dissabte, 26 de juny del 2010

Matagalls, hola què tal!


Avui m’he llevat d’hora, curiosa costum que tinc des de fa un temps en època de vacances. Havia decidit anar-me’n a pujar a Matagalls, així perquè sí. Un cop esmorzat, m’he equipat com un professional: Una samarreta de cotó vella, que raspa menys, uns pantalons curts i unes bambes. Sí, ja sé que tinc un fantàstic Decathlon a prop de casa, però aquests detalls fan que tot sigui més rústic. Un cop reunit tot el material, cap al cotxe direcció Collformic. Molt maco tot el trajecte, per cert. Aquella carretereta extremadament estreta té unes vistes sensacionals que fan goig de veure!

Un cop a dalt, he hagut d’anar al segon aparcament, perquè el primer ja estava ben ple. Es veu que a la gent li agrada anar a pujar muntanyes. Tampoc m’ha sabut greu. El cert és que el caminet que va del segon aparcament fins a la creu de Collformic, en record d’una guerra de fa molts i molts anys, té uns paisatges molt bonics i fins i tot un petit pont de fusta. Molt recomanable!

Un cop allà comença la primera pujada del recorregut, que a mi m’agrada anomenar “recoi com mata, tampoc calia eh!”. Potser no és un gran nom però és el que sempre se m’escapa quan faig aquesta excursió. La pujada és bastant forta, i recomano curosament prendre-s’ho amb calma, que tot just acaba de començar. Hi ha la possibilitat de fer un camí alternatiu per una pista de muntanya, però fa una volta immensa i no és massa recomanable. Abans també es podia passar per el costat de la Casa Andreu. El camí era més curt i planer, però l’han destrossat per desincentivar el seu ús.

Un cop portes una bona estona pujant, apareix un trosset planer, més o menys, ideal per recuperar la respiració. El que ve a continuació no és per prendre-s’ho a broma. Passejant pel sender se’ns apareix al davant, amb tota la seva magnificència, el Turó gros. Així és com es coneix la que per mi és la pujada més dura del recorregut. La immensa majoria de gent ha de parar unes quantes vegades a agafar aire a mitja ascensió. Sempre que el pujo em ve al cap la imatge d’un videojoc que la gent de la meva edat recordarà, el Theme Hospital. Es tractava d’un simulador de gestió hospitalària, i et venien els malalts per a que els atenguessis. Un d’aquests tipus de malalts que venien sempre em ve al cap a mitja pujada, el pobre que tenia una inflamació de llengua. Bé, no sé si era una inflamació o una altra cosa, però la veritat és que el personatge tenia una llengua increïblement gran que casi tocava al terra. Digueu-me raro però a mi em fa gràcia.

Un cop a dalt, el primer que s’ha de fer és respirar. Generalment s’arriba força apurat a aquest punt. Si no és així, deixa’m felicitar-te pel teu fantàstic estat de forma. El meu és força pitjor!
Aquí dalt podreu gaudir d’unes vistes sensacionals. S’han d’aprofitar que no sempre es té un paisatge tant fantàstic com aquest. Es pot mirar en direcció a la Plana i veure Vic, mirar cap a l’objectiu del dia i observar la creu de Matagalls. Si et gires completament veuràs els Cingles d’Alberti al fons, i una mica a l’esquerra i trobaràs el Pla de la calma i el Tagamanent. Tot molt maco i per contemplar-ho una estona si tenim un dia sense boira.

Seguint amb el recorregut ens trobem un tros força planer. Aprofitem-lo per recuperar una mica, que això ja sembla el Tourmalet després de tanta pujada. Després d’una estona veient com ens apropem a la creu, ens trobem una bifurcació. El camí de mà esquerra és per anar a la Font de la rosa i la Font freda, dues de les moltes fonts de la zona. Aquestes van ser construïdes per els membres del centre excursionista de Tona. Per que no se m’espanteu amb la excursió us diré que aquesta gent feien el camí amb sacs de 40 Kgs de ciment a l’esquena. Veieu com pot pujar-hi tothom? El camí de la dreta de la bifurcació és el que ens portarà a dalt de la creu de Matagalls.

Ens queda la última gran pujada, tot i que segurament és la més assequible. Amb pissarra vista, el camí està ben marcat, amb trossos on s’han construït escales de pedra i tot per a la nostra comoditat. Ara bé, jo aquí sempre dic que aquest últim tram és com el final de la pel•lícula del Senyor dels anells, quan sembla que arribes al final veus que se t’allarga un tros més, i així successivament. No sé si li passarà a tothom, però a mi sempre em fa l’efecte que s’acaba però no és mai així. Bé, al final si, però és perquè ja veus la creu a pocs metres.

I ja hem arribat! Anem ràpid a tocar la creu, no fos cas que ens en descuidéssim. Ara podem meravellar-nos amb la vista de nou. És que és un indret preciós! A mà dreta de la creu i tenim un altre camí d’arribada, el qual jo no he fet mai (algun dia s’haurà de provar). A mà esquerra tenim el camí que baixa cap a Sant Segimón, Fontpomereta i cap al Brull. Molt llarg, jo ara mateix crec que passo. La meva opció acostuma a ser la de seure una estona, gaudir del paisatge i la puresa de l’aire, i preparar-me per baixar, que passa aire i fot rasca!

Per baixar es pot anar pel mateix camí o aventurar-se pel camí de les set fonts. Realment no sé si es diu així, m’ho van dir fa uns anys i no sé jo si era molt fiable la font. L’últim cop que el vaig provar em vaig trobar amb que el camí quedava perdut al passar pel mig d’un bosc de pollancres, on hi havia un pam i mig de fulles al terra i feien inidentificable el camí. Aquí vaig veure-me-les negres per poder pujar fins al camí normal. No sabia que un terra ple de fulles pogués relliscar tant.

En fi, si us comporteu i no feu el dropo arribareu de nou a Collformic, on hi teniu un bar-restaurant ideal per recuperar forces abans de tornar a casa.

Us diria el temps de l’excursió però la veritat és que no l’he mirat. La gent acostuma a pujar amb una hora i quinze minuts més o menys. Depèn de les ganes que hi posis. En fi, jo l’he disfrutat molt aquesta excursió. Si la voleu venir a fer aviseu-me que potser m’apunto.





dimecres, 2 de juny del 2010

Ingmard: Origen - Pere Vilaró




Aquí tenim la primera historia d’Ingmard, el caçador de monstres malignes i guardià del llibre Odobo. L’origen on s’explica com va començar el camí aquest peculiar personatge. Descobrirem la persona que era abans de la llegenda. Entendrem quins són els motius que el porten a actuar com ho fa, i espero, ens divertirem mentre ho fem.

Bé, sense més preàmbuls us deixo el link per descarregar el pdf.

Per començar la llegenda clicka aquí.

dimecres, 26 de maig del 2010

Un bon llibre, Nocturna

Un dels llibres que més m’ha agradat dels que he llegit últimament ha estat el de Nocturna de Guillermo del Toro i Chuck Hogan, el primer dels que integraran la “Trilogia de la foscor”. El llibre es centra en un dels personatges ficticis preferits de l’autor, recordem Blade II per exemple, els vampirs.

Ara bé, no són els bonics vampirs que es veuen avui en dia a les pantalles dels cinemes. Aquí, es fa una regressió a l’origen del mite. Els vampirs, ni són guapos ni seductors. En realitat, són víctimes d’una malaltia, i la plaga vampírica es transmet com a tal. L’arribada als EEUU d’un taüt ple de sorra amaga l’arribada d’un dels 7 grans vampirs, els autèntics embrions del fenomen.

El protagonista és un funcionari del departament de control i contenció de malalties, el doctor Goodweather, que ha d’intentar contenir la plaga, però la burocràcia i els caps no el deixen. Des del moment que el truquen reclamant els seus serveis per el cas de l’avió fantasma, es veurà involucrat de ple en una lluita per la pròpia supervivència.

La tensió no decreix, i els autors aconsegueixen que empatitzis amb els personatges, visquis les seves pors i notis la seva desesperació. Pel que fa al final, tranquils, no spoilers, pots arribar-hi i donar-li el tracte de final de la novel•la tot i acabar amb un bon cliffhanger, però jo tinc moltes ganes de llegir el segon volum. En fi, us el recomano perquè val molt la pena!

Salut!

dimarts, 25 de maig del 2010

Films vistos aquests dies

Aquests últims dies he aprofitat per veure algunes pel•lícules que tenia pendents des de fa un temps. Algunes me les havien pintat molt malament i d’altres no en tenia referències i una me l’havien alabat molt, però volia comprovar de pròpia mà com eren.

Per ordre de visionat, la primera que he vist últimament és Iron Man 2. La veritat és que me l’havien pintat molt bé i no m’ha defraudat gens. Bona peli d’acció, bons efectes, i genial l’aparició de Shield, conceptualitzat a l’estil Ultimates de Mark Millar i Brian Hitch. En Samuel L. Jackson fent de Nick Fury és fantàstic. La caracterització crec que dona molt joc, tant que d’aquí un temps es podrien arriscar a fer un spin off del personatge. L’aparició de l’Scarlett Johansson com a Black Widow també em sembla bé. Se la veu sexy, se la veu misteriosa i se la veu mortal, principalment només en una seqüència, però val la pena. En fí, molt recomanable.

La segona ha estat Kick ass. La veritat és que va passar sense gaire èxit pels cines d’aquí, però a mi m’ha agradat molt. Ara bé, per passar l’estona, no és un Mystic River. La cinta és distreta, amb molta sang i acció, molt d’humor i gent en pijama. Una nova visió del gènere on es planteja un món sense superpoders, però amb gent que vol ser un superheroi. Una reformulació de la idea motriu de Watchmen que m’ha semblat prou ben explotada, fresca i innovadora.

En tercer lloc finalment he vist Solomon Kane. Ja tocava, que portava molt temps pendent. Després de llegir els contes de Robert E. Howard, el que puc dir és que no me l’havia imaginat així. Això si, també vaig passar una bona estona veient-la. El personatge el pinten més fosc, més turmentat i menys cavalleresc. A la novel•la el protagonista és un purità un pèl massa expeditiu, que lluita per l’honor i aquestes històries. Aquí ens trobem davant una ànima que busca redempció. La màgia també és més exagerada crec, si més no en quan a quantitat de protagonisme. Finalment, crec que hauria estat encertat posar algun punt de la trama al continent africà. Era allà on l’escriptor se sentia més còmode, narrant els misteris d’un món nou i inexplorat.

En quarta posició per ordre de visionat, Alicia al País de les meravelles. Aquesta el cert és que me l’havien pintat molt malament. Potser és per això que la vaig mirar dinant i al menjador, amb el risc de distracció que això suposa. La opinió final és que per mi és distreta. Bons efectes visuals, caracterització i fotografia. No soc un fanàtic d’en Burton, però gaudeixo els seus films. En aquest, se’m va fer força cansat el protagonisme constant del Barreter. Suposo que és el que té tenir en Johnny Depp a la teva producció.

I per acabar, ahir vaig veure Star Trek XI, o Star Trek 2009, com ho preferiu. Deixeu-me dir que no sóc un Trekkie. De fet no ser ni si ho he escrit bé. La peli la vaig disfrutar força. Una història acceptable, bons efectes, bona caracterització i molt pressupost. Raons suficients perquè en general jo aprovi una peli. Crec que potser n’hauré de veure alguna altra cosa d’aquest gran univers, per poder comparar i saber en què es basa la gent per fer les seves crítiques. En definitiva, una bona estona invertida en veure una mica de cine. De totes em quedo amb la primera, de tros la millor segons el meu criteri.

Salut!

divendres, 21 de maig del 2010

El test del disparate

Por David Bravo

Aprende a interpretar correctamente el Código Penal siguiendo la lógica aplicada por la industria y que considera que la reproducción, distribución y comunicación pública de obras intelectuales que te den cualquier beneficio o utilidad es delictiva. Para ello practica con este sencillo test...



--------------------------------------------------------------------------------


Siguiendo la interpretación que hace la industria del artículo 270 del Código Penal, elija cuál es la acción considerada de mayor gravedad:


--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Juan fotocopia una página de un libro.

(b) Juan le da un par de puñetazos a su amigo por recomendarle ir a ver la película "Los Ángeles de Charlie".

RESPUESTA:

La acción más grave desde un punto de vista penal sería la "a" puesto que la reproducción, incluso parcial, sería un delito con pena de 6 meses a dos años de prisión y multa de 12 a 24 meses. Los puñetazos, si no precisaron una asistencia médica o quirúrgica, serían tan solo una falta en virtud de lo dispuesto en el artículo 617 en relación con el 147 del Código Penal.



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Ocho personas se intercambian copias de su música favorita.

(b) Ocho personas participan en una riña tumultuosa utilizando medios o instrumentos que pueden poner en peligro sus vidas o su integridad física.

RESPUESTA:

Es menos grave participar en una pelea que participar en el intercambio de compactos. Participar en una riña tumultuosa tiene una pena de tres meses a un año (art. 154 del Código Penal) y el intercambio tendría una pena de 6 meses a 2 años (art. 270 del Código Penal). Si algún día te ves obligado a elegir entre participar en un intercambio de copias de CDs o participar en una pelea masiva, escoge siempre la segunda opción, que es obviamente menos reprobable.



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Juan copia la última película de su director favorito de un DVD que le presta su secretaria Susana.

(b) Juan, aprovechando su superioridad jerárquica en el trabajo, acosa sexualmente a Susana.

RESPUESTA:

El acoso sexual tendría menos pena según el artículo 184.2 CP.



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Pedro y Susana van a un colegio y distribuyen entre los alumnos de preescolar copias de películas educativas de dibujos animados protegidas por copyright y sin autorización de los autores.

(b) Pedro y Susana van a un colegio y distribuyen entre los alumnos de preescolar películas pornográficas protagonizadas y creadas por la pareja.

RESPUESTA:

La acción menos grave es la de distribuir material pornográfico a menores según el artículo 186 del C.P. La distribución de copias de material con copyright sería un delito al existir un lucro consistente en el ahorro conseguido por eludir el pago de los originales cuyas copias han sido objeto de distribución.



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Alfonso se descarga una canción de Internet.

(b) Alfonso decide que prefiere el disco original y va a El Corte Inglés a hurtarlo. Una vez allí, y para no dar dos viajes, opta por llevarse toda una discografía. La suma de lo hurtado no supera los 400 euros.

RESPUESTA:

La descarga de la canción sería un delito con pena de 6 meses a dos años. El hurto de la discografía en El Corte Inglés ni siquiera sería un delito sino una simple falta (art. 623.1 CP).



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Alfonso se descarga una canción de Internet.

(b) Alfonso va a hurtar a El Corte Inglés y, como se la va la mano, se lleva cincuenta compactos por valor global de 1.000 euros.

RESPUESTA:

Seguiría siendo más grave la descarga de Internet. El hurto sería un delito porque supera los 400 euros, pero sería de menor pena que la descarga (artículo 234 C.P.).



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Sergio, en el pleno uso de sus facultades mentales, se descarga una canción de Malena Gracia.

(b) Sergio, en un descuido de Malena Gracia, se lleva su coche devolviéndolo 40 horas después.

RESPUESTA:

Sería más grave la descarga. El hurto de uso de vehículo tiene menos pena a tenor del artículo 244.1 del Código Penal.



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Pedro se graba la película El Resplandor del VHS de su amigo.

(b) Pedro, irritado por el doblaje de la película, amenaza de forma leve a Verónica Forqué exigiéndole que no vuelva a hacerlo nunca más. Pedro usó un arma en la amenaza.

RESPUESTA:

La copia sería un delito y la amenaza, incluso con un arma, una simple falta (620.1 C.P).



--------------------------------------------------------------------------------


PREGUNTA:

(a) Ramón, que es un bromista, le copia a su amigo el último disco de Andy y Lucas diciéndole que es el "Kill’em All" de Metallica.

(b) Ramón, que es un bromista, deja una jeringuilla infectada de SIDA en un parque público.

RESPUESTA:

La segunda broma sería menos grave a tenor del artículo 630 del Código Penal.



--------------------------------------------------------------------------------


Autor:
David Bravo es abogado y experto en derechos de autor. Ha publicado "Copia este libro" bajo licencia Creative Commons, disponible en papel y formato digital.

Web de David Bravo y descarga del libro

dijous, 20 de maig del 2010

Jordi Pujol a la UAB


L’altre dia vam assistir a una conferència del President Pujol, a la Facultat de dret de la UAB. El títol, “Decideix canviar el teu futur”, és força il•lustratiu del missatge que es va intentar transmetre.


La idea era que en Pujol ens parlés del moment en que va decidir dedicar la seva vida a millorar el nostre país. No obstant això, i com era d’esperar, el President va donar molt més joc que no pas una simple lectura d’uns passatges de les seves memòries.


El cert és que a part d’explicar aquest apartat de la seva vida, el senyor Jordi Pujol va aprofitar per fer un repàs a l’actualitat, repartint comentaris a tothom qui ha jugat un paper “peculiar” aquests últims dies. Des dels grecs, que “no són serios”, al Constitucional, passant pels dirigents espanyols i catalans.


El seu discurs, proper i directe, va connectar amb l’auditori, que estava expectant a les seves paraules. Segons el meu parer, va ser una conferència molt motivadora. Al sortir, bullies de ganes de començar a implicar-te pel teu país. Fer coses, i fer-les bé. Acabar amb la crisi, renovar les institucions democràtiques i en definitiva salvar el món.


Al final, va resultar que la xerrada va respondre al que se li demanava, donar una mica d’embranzida per què la joventut ens comencem a moure. Som la generació més ben preparada, i no tenim excusa per no fer bé les coses. Tenim el potencial, ara només ens falta l’empenta per tirar-ho endavant.


Salut!

Teoria del Reload System Data


La teoria del Reload system data és d’aplicació extensa, tot i que potser no tothom n’és conscient que l’està complint en el moment de realització. Trobem que el seu àmbit d’aplicació és tot aquell en que un subjecte és nou en un medi, un ambient nou on moure's i desenvolupar-se.

Al trepitjar per primer cop un indret diferent del que hem estat habitant amb certa continuïtat és un moment equiparable al d’asseure’s en una cadira davant un full en blanc. Has de començar a centrar-te i començar a redactar la teva pròpia història. I el millor de tot és que al arribar a un nou medi, tot el passat ja no serveix per res. Tothom arrenca de zero. I en aquestes circumstàncies les possibilitats es multipliquen. Es pot ser qui vulguis.


Ara bé, no em mal interpreteu. No estic advocant per la hipocresia, la falsedat o per un trastorn de personalitat múltiple. Si bé és una possibilitat latent a punt de ser explotada, aquesta no és la motivació essencial que jo hi veig. Més enllà d’aquestes banalitats superficials hi ha un objectiu final lloable per a la pròpia realització personal. L’arribada d’un subjecte a un nou medi ha de ser entesa com una porta que ens condueix a un nou món, on no tenim les càrregues i pors anteriors. És un moment en que s’ha de deixar enrere tot allò que ens frenava i ens cohibia, i deixar lliure tot el nostre potencial.


Aplicada correctament, aquesta teoria ens permetrà purificar-nos, desfer-nos d’aquelles impureses que havíem arrossegat tota la vida, i aixecar-nos com una au fènix, ressorgint del nostre antic jo plens d’energia, a punt per menjar-nos el món.


És tant senzill com tenir una certa capacitat d’autoanàlisi. Calibrar quins són els nostres punts forts i febles. Observar quins són fàcilment superables, i quins eren estructurals en el medi anterior on estàvem. Aquests últims, han de ser observats amb cura, i plantejar com evitar traslladar-los al nou ambient on actuarem a partir d’ara. Si aconseguim aïllar-los, podrem començar a desenvolupar-nos sense haver-hi d’estar lligat, i veurem com s’obren un munt de noves possibilitats que abans no ens veiem capacitats per acceptar.


En definitiva, el canvi no és dolent, sinó una possibilitat per reciclar-nos i millorar aquelles coses que ens han anat molestant al llarg del temps. Un canvi ben fet ens pot portar a millorar en molts aspectes, adaptar-nos, i si tornem al medi anterior, podrem afrontar amb més garanties aquelles petites coses que ens feien por i ens condicionaven.

Salut!

dissabte, 8 de maig del 2010

El retorn de Brams als escenaris




Ahir a la nit vam poder gaudir d’un magnífic concert de Brams, englobat dins la seva gira de retorn. El grup berguedà va omplir el pavelló de Manlleu en les jornades geganteres 2010. El concert va ser complert, amb la majoria de les cançons o quasi himnes més conegudes de la formació. No van faltar les mítiques “President”, “Brindis” o “Moros i cristians”. El públic, molt entusiasmat, va cantar, saltar i cridar com a les millors èpoques, i va demostrar que el grup encara té el seu lloc ben reservat dins el panorama musical català. El cert, és que cap dels grups actuals té una filosofia similar en quan a contundència de so i missatge ideològic al dels Brams de la època, i això ha deixat un buit que encara no s’ha omplert. La conclusió a la que es pot arribar al veure com va aquesta gira és, que si malgrat que es nota el pas del temps, sobretot en el cantant Titot, el qual per l’estil del grup es desgasta molt a cada actuació, la resposta del públic convida a l’optimisme, i es podria plantejar la reagrupació d’una manera més duradora que l’actual.

dijous, 29 d’abril del 2010

Benvinguda


Aquest bloc pretén ser un reflex dels meus pensaments, inquietuds i opinions sobre els temes que a mi em semblin d’interès. D’entrada vull deixar clar que no tinc cap ànim ofensiu, i si alguna persona creu ser atacada o se sent ferida pels meus comentaris, deixeu-me demanar perdó amb antelació. Les idees, encara que diferents, no deixen de ser idees. Al meu parer s’ha de respectar qualsevol opinió encara que no sigui compartida, i aquesta voldrà ser la política. Doncs bé, us emplaço a passar per aquest humil raconet de tant en tant si hi trobeu quelcom del vostre interès. Si no passeu tampoc passa res, però jo estaré més content si ho feu.

Salut!