dilluns, 5 de juliol del 2010

El fals aqüeducte de Barcino

Navegant per internet m’he adonat que durant tots aquests anys he viscut enganyat. Quan feia primària una vegada vaig fer les colònies a la ciutat de Barcelona. No sé si és el típic, però nosaltres érem canalla de poble i ens va fer molta il·lusió. Amb tot, el que m’interessa en aquest cas és la visita que vam fer a Barcino, la Barcelona romana. Recordo que anàvem ben carregats amb dossiers de materials de la història de la ciutat, per demostrar que no era una sortida lúdica sinó formativa. I en aquell moment va passar. Ens van enredar. Però deixeu-me dir una cosa, també enreden a la immensa majoria de persones que passen per allà. Ara us ho explico.

Vam començar l’excursió a la Plaça nova, just al costat de les lletres metàl·liques que porten el nom romà de la ciutat. Allà se’ns va explicar el passat romà de la ciutat i ens van mostrar un dels grans exemples que encara queden presents a la nova metròpoli, el fragment d’aqüeducte romà que es troba en un dels costats de la citada plaça, coneguda també per donar a la façana de la catedral. Doncs sabeu què? Mentida!


Resulta que aquest “aqüeducte” de la plaça nova no és ben bé romà. Més aviat podríem ubicar la seva construcció en plena dictadura franquista. Oooooohhhh! Crit d’exclamació. De debò? Doncs si! Per quedar-se de pasta de moniato. Però si els guies turístics sempre diuen que és romà! Podem pensar dues coses: o són uns incompetents i no han estudiat la història o són uns enredaires i s’aprofiten de la ignorància del visitant per inventar-se sense contemplacions la història de Barcelona.

El més curiós de tot és que realment si que existeix l’aqüeducte de Barcino, i realment està a poques passes del nostre fals protagonista d’avui. Baixant per Portal de l’Àngel, a mà esquerra trobem el carrer Duran i Bas. Si el prenem, veurem com a la nostra dreta i quedarà un aparcament de motos. Allà tenim l’autèntic aqüeducte romà de Barcelona, incrustat a una paret. La construcció va ser descoberta el 1994 al fer uns enderrocs.

Per què no es visita l’autèntic en comptes del fals? El motiu principal és una qüestió de màrqueting. No és el mateix visitar una construcció situada al vell mig del recorregut turístic, baixant de Portal de l’Àngel cap a la catedral, ben cuidada i amb plafons informatius, que desviar-se per un carreró estret i lletjot, per anar a veure l’autèntica construcció en un aparcament de motos, brut i amb pudor de pixats.

Si voleu una mica més d’informació podeu visitar el següent enllaç, que ha estat el culpable de destapar aquest engany a la meva consciència:


I aquesta última és la prova definitiva, una fotografia antiga de l'arxiu Mas on no hi ha aqüeducte, que curiós, no?

1 comentari:

  1. Woooooo a mi també m'havíen dit tota la vida que alló era l'aqüeducte!!!! WTF!!! el que sí que he de dir es que a mí també em van esnenyar l'altre i em van dir "veieeeu aquí tenim una altra part de l'aqüeducte que hem vist a la plaça XDD"

    ResponElimina

Sempre és interessant escoltar la teva opinió al respecte